Een draadloos alarmsysteem houdt gebruik van bewegingssensoren, raam- en deurcontacten om de activiteiten in en om het huis bij te houden. Deze sensoren zijn niet met draden verbonden, maar gebruiken radiogolven om met een bedieningspaneel te communiceren. Het alarmsysteem kan worden in- of uitgeschakeld door middel van een toetsenbordbediening die bij de huiseigenaar wordt bewaard.

De belangrijkste componenten van het draadloze alarmsysteem zijn als volgt:

draadloos alarmsysteemConfiguratiescherm: dit werkt als het “brein” van het alarmsysteem. Het bevindt zich over het algemeen in een kast of een kelder voor de veiligheid en ontvangt signalen van de sensoren die strategisch door het huis zijn geplaatst. Het bedieningspaneel activeert een alarm wanneer het verdachte activiteit detecteert.

Bedieningspaneel: wordt gebruikt om het alarmsysteem in of uit te schakelen en bevindt zich meestal bij de toegangsdeur. Tegenwoordig worden keypads geleverd met verlichte schermen die ’s nachts beter zicht bieden en sneltoetsen, die een enkele knopbediening bieden voor in- of uitschakelen tijdens noodgevallen.

Magnetische contacten: ze worden gebruikt om ramen en deuren te beveiligen. Ze bestaan ​​uit een schakelaar die in het raam of een deuropstopping is geïnstalleerd en een magneet. De magneet is naast de schakelaar geïnstalleerd. Er gaat een alarm af als de afstand tussen de schakelaar en de magneet groter wordt.

Contact sensoren: dit zijn passieve infrarood bewegingsdetectoren, in de volksmond bekend als PIR’s. Ze voelen beweging of lichaamswarmte in gebieden die erdoor worden bedekt, en activeren een alarm. PIR’s worden meestal gebruikt wanneer het gezin weg is of in gebieden waar naar verwachting niemand aanwezig is.

Huisbeveiligingscamera’s: veel huiseigenaren geven er nu de voorkeur aan om draadloze camera’s te installeren die zijn aangesloten op een videomonitor om verdachte bewegingen te volgen. Deze camera’s zijn eenvoudig te installeren en bieden een extra beveiligingslaag.

Bewaking: de meeste bewakingsdiensten hebben een centrale bewakingseenheid die radiogolven oppikt die door het bedieningspaneel worden uitgezonden. Ze gebruiken deze radiogolven om de beveiliging van de huizen van klanten te volgen. Het is echter aan een individu om te beslissen of hij ook centrale bewaking wil als onderdeel van het draadloos alarmsysteem.

Externe sleutels: ze zijn erg handig bij het beheren van uw beveiligingsbehoeften. Deze afstandsbedieningstoetsen zijn op afstand te bedienen om de verlichting aan of uit te schakelen. Ze kunnen ook worden gebruikt om sensoren in of uit te schakelen volgens de behoeften van een gezin.