Als het gaat om de juiste stappen bij het bestrijden van huisbranden, is het hebben van een brandblusser de eerste vuistregel die u moet volgen. Dit zal je eerste verdedigingslinie zijn voordat de brandweerlieden arriveren. Het is een goed idee om minimaal twee brandblussers in huis te hebben. Er zijn vijf elementen die aanwezig zijn wanneer er brand uitbreekt: zuurstof, hitte, brandstof en een soort chemische reactie. Al deze vijf elementen vormen de zogenaamde branddriehoek. Zodra de branddriehoek is geïdentificeerd, kan de brand worden uitgeroeid door een van die elementen van de driehoek weg te nemen of te isoleren van alle andere elementen om een ​​huisbrand te voorkomen.

brandblusserDe huidige markt biedt verschillende soorten brandblussers. Het is erg belangrijk dat u de juiste brandblusser gebruikt wanneer u probeert een brand te blussen. Als u het verkeerde type brandblusser gebruikt, kan er een probleem zijn bij het proberen het vuur te verminderen, waardoor de blusser niet effectief is. In feite kan het gebruik van het verkeerde type ervoor zorgen dat de brand weer oplaait nadat de brand schijnbaar is gedoofd. Zorg ervoor dat u uw onderzoek doet voordat u een brandblusser aanschaft, aangezien de meeste leveranciers niet weten welke soorten brandblussers voor uw huis geschikt zijn; het is goed om uw brandblussers bij u thuis grondig te controleren.

Bij het classificeren van de soorten branden zijn er drie categorieën waar ze onder vallen. De eerste klasse wordt een klasse A-brand genoemd; Deze branden worden meestal veroorzaakt door het verbranden van hout, papier, stof, plastic enz. De tweede klasse van branden wordt Klasse K-branden genoemd. Dit soort branden komt normaal gesproken uit de keuken; het gaat om bakolie, plantaardige vetten en dierlijke vetten. De laatste klasse van branden wordt Klasse C-branden genoemd; deze branden doen zich voor met elektrische apparatuur zoals motoren, transformatoren en andere apparaten. De aanbevolen brandblusser voor woningen wordt een droge chemische blusser genoemd. Het werkt efficiënt op klasse A- en klasse C-branden. De manier waarop het het vuur blust, is simpelweg door het chemische reactiegedeelte van de Vuurdriehoek weg te nemen. Deze blusser creëert een barricade tussen de zuurstof en de brandbare elementen van een klasse A-brand.

Een ander type brandblusser dat op de markt verkrijgbaar is, is een watermistblusser die voornamelijk voor hout-, papier- of doekbranden is bedoeld; het is echter ook effectief en veiliger voor gebruik bij klasse C-branden. Het elimineert het warmtegedeelte van de driehoek. Vervolgens is er een met een patroon bediende droge chemische blusser. Dit soort blussers zijn erg handzaam voor kleine tot middelgrote branden in huis. Desalniettemin zijn er andere typen beschikbaar die alleen voor specifieke branden kunnen worden gebruikt. Deze modellen bevatten water- en schuimblussers; deze zijn alleen effectief bij gebruik bij een klasse A-haard. Het mag nooit worden gebruikt bij branden van klasse C waarbij elektrische apparatuur is betrokken en waardoor iemand kan worden geëlektrocuteerd. Ook koolstofdioxide-blussers, die kunnen worden gebruikt voor klasse C-branden (d.w.z. elektrisch) Dit zijn slechts enkele van de vele producten die worden aangeboden om uw huis te beschermen. Onthoud dat een brandblusser moet worden bewaard in overeenstemming met de relevante lokale regels.